Oyun Terapisi Nedir?
Çocuklarımız duygularını ve hislerini yetişkinler kadar ifade edemeyebilirler. Bu nedenle genellikle yaşanılan psikolojik zorlanmaları ya da daha ağır şekliyle travmalarını konuşarak ifade etmek yerine; iştahsızlık, enürezis ( çiş kaçırma), enkoprezis (kaka kaçırma), anne- babayla inatlaşma, gece kabusları, kaygı bozuklukları olarak ortaya çıkabilir. İşte bu gibi durumlarda 2-9 yaş arası çocuklarımıza yani oyun terapistleri oyun terapisi uygularız.
Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
Oyun terapisi odası özel bir odadır. Genellikle sadece terapist ve çocuğumuz odada bulunur (alışma seanslarından sonra). Terapist ile çocuğumuz arasında güven bağı kurulup çocuğumuzun oyuna davet etmesi beklenir. Bu süreç iki ya da üç seans olabilir. Oyuna dahil edilene kadarki süre terapist için oldukça anlamlı bir süreçtir. Çocuğumuzun ilgi alanlarını, seçilen oyuncaklarını, oyun oynama şeklini, tercihlerini, zevklerini tanımlayabilme şansı yakalanır. Oyuncaklar, kuklalar, hamurlar, boyalar oyun terapisinin olmazsa olmazlarıdır. Oyun terapisi süreci çocuğumuzun algıladığı zorlanmanın yapılandırılıp, algısının değiştirilmesidir.
Oyun Terapisi Seans Sürelerimizi Neye Göre Ayarlıyoruz?
Kaç seansta problemi çözüme ulaştırabileceğimiz problemin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden net bir seans sayısı vermek doğru değildir. 4 seansta bir terapist aileyle seans yapması gereklidir. Bu seans ailenin genel olarak bilgilendirilmesi, gelinen aşamaların değerlendirilmesi ve aileyi yönlendirebilmek bakımından oldukça önemlidir.
Oyun terapisi genel olarak haftada bir seans olması uygundur. Seans süresi değişkenlik gösterebilmekle birlikte 40 dakikadır. Bu değişiklik çocuğumuzun özel durumuna göre uzayabilir ya da kısalabilir.